Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Kacsamesék
 
Képek
 
 
Epizódképek
 
Kacsacsalád
 
 
Ducktales mozi
 
Multimédia
 
 
Érdekességek
 
Loves in Ducktales
 
Szórakozás
 
Extrák
 
 
Képregényborítók
 
Felmérés
Melyik korosztályba tartozol?

0-10 éves
10-15 éves
15-20 éves
20-25 éves
25 feletti
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Élete

Walter Elias Disney

/1901-1966/

Walt Elias Disney Chicagóban született száz évvel ezelőtt, 1901. december 5-én Elias és Flora Disney negyedik gyerekeként. Édesapja 1859-ben látta meg a napvilágot Kanadában. 1970-ben Kansasban tűnik fel, majd a napsütötte Floridában, ahol két nagyobbik gyermeke, Raymond és Herbert született. A család 1893-ban Chicagóban telepszik le. Ebben a városban keresztelték meg kisebbik fiukat, Royt, majd Waltert, s végül az egyetlen leányukat, Ruthot. Walt édesanyja, Flora Call tanítónő volt. Walter mindössze ötéves, amikor édesapja - aki a vasútnál is dolgozott, de volt ácsmester, segédlelkész és narancstermelő - felrámoltatta a bútorokat egy tehergépkocsira, és újra költözött a család. Meg sem álltak a Missouri állambeli Marcelina húszhektáros farmjáig, ahol aztán Walt reggeltől estig a magas fűben hancúrozhatott. Naphosszat a madarak csicsergését hallgatta, s bámulta a felette elvonuló felhőket. A farmbeli élmények elbűvölték, és mélyen belevésődtek az emlékezetébe: alkotásaiban ennek a világnak a növény- ás állatvilága jelenik meg. Nem véletlen, hogy sikereinek csúcsán egy későbbi otthonának tágas udvarán felépítette a farmbeli fészer és csűr hű mását. A Fő utca Disneylandben a marceline-i Fő utca nagyban. Tulajdonképpen a farm ihlette alkotásra. Walt mindenre rácsodálkozott, minden érdekelte: a napkelte éppúgy, mint a naplemente. A farm minden zugába bekukkantott, és mindenütt újabb és újabb felfedezéseket tett. Különösképpen az állatokhoz vonzódott. Elkezdett rajzolgatni, csak úgy kedvtelésből. Az újságokból karikatúrákat másolt át. Ez a tevékenység már akkor több volt egyszerű időtöltésnél, sajátos menekvés volt a sanyarú valóságból. Spahtlival a házuk falára rajzolta a farmbeli állatokat, köztük egy Rupert nevű lovat is.

,,Emlékszem, hétesztendős lehettem, az orvosnak volt egy gyönyörű csődöre, s arra kért, vázoljam le. Az eredmény meglehetősen szörnyű lett, de mind a doktor, mind a felesége, nagy-nagy örömömre, megdicsérte" - nyilatkozta a művész 1950-ben.

Walt nemcsak rajzolt, nemcsak az udvarban ténfergett a tyúkok és a libák között. Kemény munkára is fogták, mert az édesapja született peches ember volt, úgyszólván semmi sem sikerült neki az életben. Nem boldogult a farmmal sem, sebtében eladta hát, és a családot Kansas Citybe költöztette. Walt ekkor kilencéves volt. Royjal rikkancsként dolgozott. Az újságkihordás után - tanulás napestig. A délelőtti szünetben cukorkaboltban dolgozott.

Tanulmányait a Kansas City Public School District-ban (1907-1910) kezdte, és a Benton Grammar School-ban (1910-1911) folytatta.

Ő alkotta meg a Disneyland vidámparkot és hozta létre fivére, Roy O. Disney segítségével a Walt Disney Companyt. Ő és csoportja alkotta meg a világon ma legsikeresebb rajzfilmfigurák többségét, köztük Disney saját figuráját, Miki egeret.

Élete során 26 Oscar-díjat kapott munkáiért.

1966. december 15-én megrendült és gyászba borult a világ. Milliók siratták el az egykori kansasi rikkancsot, aki szabad idejében rajzórákra járogatott, megrajzolta a maga ötletes állatfiguráit, Mickey egeret, Pluto kutyát, Donald kacsát, s mivel sohasem elégedett meg a részeredményekkel - megindult a csillagokig vezető úton. Azt mondják, hogy Hollywood a maga megafilmjeivel, megasztárjaival, népszerű műfajaival, de különösképpen a Disney-siker legendájával része az annyit emlegetett amerikai álomnak. Walt Disney neve mindmáig - pedig már 2001-et írunk - egybeforr a műfaj művészi tökélyre emelésével és a legerkölcsösebb családi szórakoztatással. Olyan ember ő, akinek csillaga szüntelenül fényesen ragyog. Rajzfilmjeinek sikere egyedülálló, kétségtelenül ő a rajzfilmművészet egyedülálló mestere. Még halála után is, merthogy birodalma nem omlott össze. Disney varázslatos mesefigurái az egész világon - New Yorktól Tokióig, Párizstól Maniláig - egykettőre meghódították a gyerekek szívét. De akkor aztán, 1966-ban egy nemes szív megszűnt dobogni. Szalagcímek a lapokból: ,,A világ elvesztette kedvenc nagybácsiját''. A láncdohányos Disney - erről a szenvedélyéről nem tudott leszokni - egy késő őszi napon amolyan rutinvizsgálatra jelentkezett orvosánál. Mint kiderült, súlyos beteg: tüdődaganata van. Walt Disney nem sokáig nyomta az ágyat. Hat héttel a vizsgálat után elhunyt abban a burbanki St. Joseph kórházban, amely épp szemben helyezkedett el a Disney-stúdióval. Életének utolsó perceiben is mintegy közel akar maradni a rajzasztalához, hűséges munkatársaihoz. Hollywoodban szigorú hírzárlatot rendeltek el. Emiatt sokan azt rebesgették, hogy a varázsló nem is halt meg, csak hibernáltatta magát, hogy aztán váratlanul feltámadjon, és tovább dolgozzon. Walt Disney sírja a glendale-i Forest Green Memorial Park temetőjében található. S azóta a hosszú téli éjszakákon a nagyszülők újra és újra elmesélik unokáiknak Walt Disney felemelkedésének és tündöklésének szép történetét, a klasszikus amerikai sikersztorit a szegény, ágrólszakadt srácról, aki kemény munkával, de nagy-nagy elszántsággal és elképesztő makacssággal küzdötte be magát az aranykapun túlra. Disney képzelőereje egyszerűen sokkolta az emberek millióit, új távlatokat nyitott...

 

 
Számláló
Indulás: 2006-05-14
 
Üdvözöllek!
 
Walt Disney
 
Carl Barks
 
Don Rosa
 
 
Disney délután
 
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
MySpace Source
. Ultimate Myspace Resource!
 
Darkwing Duck
 
Quack Pack
 
 
Boldog névnapot!

 
 
 
Kezdőlapnak

Legyen ez a kezdőlapom! Katt ide!

 
Kedvencekhez

Rakj a kedvencek közé! Katt ide!

 
Disney-linkek
 
 
Linkek
 
Szavazás
Ki a kedvenc szereplőd a rajzfilmsorozatból?

Dagobert bácsi
Niki, Tiki és Viki
Kvák kapitány
Szaki Dani
Duffy
A Beagle Boyok
Webby
Egyszeregy Tóbiás
Mágika
Más szereplő
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
 
 

STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG    *****    Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! &#9205; Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK